Alles over olijfolie

Alles over olijfolie - Gids

De olijfoliegids

Hoe herken je een goede olijfolie?

Veel indicatoren zijn enkel door experts te beoordelen, maar er zijn andere, belangrijke kenmerken die u helpen om een goede olijfolie te onderscheiden van een gemiddeld product: geur en smaak. 

Geur: de eerste beoordeling is olfactorisch, waardoor men inzicht krijgt in beide positieve aroma’s. Dit zijnde typische fruitige toets en de geur van groenten en kruiden zoals artisjok, tomaat, aromatische kruiden en amandel. Negatieve aspecten zoals een onaangename geur, gefermenteerde smaak of een zure smaak kunnen eveneens worden opgemerkt. 

Smaak: met de tweede evaluatie worden de basisgeuren bevestigd, maar kunnen ook bittere en pikante smaken worden opgemerkt.

Hoeveel olijfolie kan er gemiddeld geproduceerd worden met een volledige olijfboom?

Met één volledige olijfboom wordt ongeveer 3,5 liter olijfolie geproduceerd.

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor olijfbomen?

De gunstigste weeromstandigheden bevinden zich omstreeks 30° en 45°C.

Wanneer bereikt een olijfboom zijn maturiteit en draagt hij zijn eerste vruchten?

Onder ideale omstandigheden draagt een olijfboom voor de eerste keer vruchten in zijn vijfde levensjaar. Hij bereikt zijn maturiteit bij een leeftijd van ongeveer 20 jaar. 

Kan olijfolie beschouwd worden als een vruchtensap?

Ja, want het is de enige olie die verkregen wordt door de vrucht te persen, en niet de zaden zoals bij andere plantaardige oliën. 

Wat is de klassieke basis voor Mediterrane voeding?

De klassieke basis voor een Mediterrane voedingspatroon bevat brood, pasta, olijfolie en wijn, voedingsmiddelen afkomstig van de drie ‘heilige planten’: tarwe, de olijfboom en de wijnstok. 

Hoeveel soorten olijven bestaan er?

Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten olijven. 

Hoe worden olijven geplukt? 

Traditioneel worden olijven manueel geplukt, maar om verschillende redenen werden er alternatieve, meestal gemechaniseerde methodes gevonden. Beide methoden om olijven te plukken bestaan naast elkaar, zowel de manuele als de gemechaniseerde.

De olijven zijn rijp wanneer de kleur van lichtgroen naar violet evolueert en dan volledig zwart wordt. Er zijn groene en zwarte olijven, maar alle olijven zijn eerst groen en worden daarna zwart als men ze laat rijpen. Bij de groene olijven die men op de markt vindt, wordt het rijpingsproces geblokkeerd door ze op pekel te zetten. De oogst vindt plaats op de juiste moment van rijpheid. 

Wat wil het zeggen als de olie bitter smaakt en pikant smaakt en ‘prikt in de keel’? 

In bijna elke olie, afkomstig van kwaliteitsvolle, verse olijven die onmiddellijk na de oogst geperst werden, proef je een lichte bittere, pikante toets. Dit kenmerk van vierge olie is afkomstig van de krachtige, natuurlijke antioxidanten (polyfenolen) die in olijfolie terug te vinden zijn. Volgens de moderne geneeskunde spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in het gevecht tegen oxidatie (en hiermee veroudering) van de cellen in het menselijk lichaam. 

Hoe wordt olijfolie bewaard?

De ideale temperatuur om olijfolie te bewaren is tussen de 15-25°C (kamertemperatuur). Langdurige blootstelling aan temperaturen boven de 25°C kan oxidatie veroorzaken, wat resulteert in een onaangename smaak. 

Bewaring bij temperaturen onder de 10°C wordt ook niet aangeraden, want extreme kou kan leiden tot kristallisatie en geeft een troebel uitzicht. Hoewel dit visueel niet aantrekkelijk is, wordt de kwaliteit van het product niet aangetast. Na een paar dagen op kamertemperatuur, zal de olijfolie terug helder zijn. Vermijd om het product op blootgestelde plaatsen te bewaren. 

Over olijfolie…

Olijfolie, zowel extra vierge als puur, is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren, in het bijzonder aan oliezuur. Ze is ook rijk aan fenolverbindingen die werken als natuurlijke antioxidanten en in geen enkele andere olie aanwezig zijn. 

Deze stoffen beschermen de meervoudige onverzadigde vetten in olijfolie tegen oxidatie, en dragen zo bij tot een goede bewaring.